Home Ruoka-aineallergia Eliminaatiodieetin jälkeen – ohjeet sopivan ruokavalion löytämiseen

Eliminaatiodieetin jälkeen – ohjeet sopivan ruokavalion löytämiseen

by Sara
eliminaatiodieetti, koira, ruoka, kokemuksia
eliminaatiodieetti, koira, ruoka, kokemuksia

 

Tästä artikkelista löydät ohjeet, kuinka selvitetään, mille ruoalle koira on allerginen ja miten löydetään ruokavalio, jolla koira pysyy jatkossa oireettomana. Ennen tämän selvityksen aloitusta koiralle tulee olla tehtynä eliminaatiodieetti. Eliminaatiodieetin tarkoituksena on vastata kysymykseen, onko koiralla ruoka-aineallergia vai ei. Mikäli vastaus on kyllä, seuraava vaihe on selvittää, mitä koiralle jatkossa voidaan syöttää.

Mikäli et ole vielä tehnyt eliminaatiodieettiä, ohjeet suoritukseen löydät artikkelista Eliminaatiodieetti-ohjeet toteutukseen vaihe vaiheelta. Tutustu myös artikkeliin Miten valita oikea ruoka eliminaatiodieettiin -eri vaihtoehdot vertailussa. Jos vasta mietit, voisiko koirallasi olla ruoka-aineallergia, tutustu artikkeliin Onko koirallani ruoka-aineallergia? Oireet ja yleisemmät allergian aiheuttajat.

 

Lähtötilanne

Koiralle on tehty eliminaatiodieetti, joka on päättynyt altistusvaiheeseen. Ennen kuin voidaan aloittaa sopivien ja epäsopivien ruokien etsiminen, on koiran oltava oireeton. Altistusaika on ollut lyhyt, jolloin yleensä myös oireet helpottavat nopeammin. Vaikka koira olisi palannut oireettomaksi nopeastikin, niin aloitetaan uusien ruokien kokeilu aikaisintaan kahden viikon kuluttua siitä päivästä laskien, kun altistus on aloitettu. Tämä on vähimmäisaika, ja aina voi pelata varman päälle ja aloittaa esim. siinä vaiheessa, kun oireiden loppumisesta on kulunut kaksi viikkoa. 

 

Käytännön toteutus

Perusperiaatteena on antaa koiralle yhtä raaka-ainetta/ruokaa kerrallaan ja katsoa, tuleeko oireita vai ei. Mikäli oireita ei tule, todetaan ruoka sopivaksi, ja mikäli oireita tulee, todetaan se epäsopivaksi. 

Ensimmäisenä tulisi tehdä lista raaka-aineista ja ruoista, joita halutaan testata. Mieti, mitä haluat tulevaisuudessa koirallesi syöttää. Lähde tämän perusteella tekemään listaa ja mieti myös, missä järjestyksessä haluat testaukset tehdä. Listan sisältö riippuu paitsi siitä, mitä koiralle halutaan syöttää, mutta myös siitä, halutaanko tietää, mille koira on allerginen vai halutaanko vain löytää ruokavalio, jota pystytään vaivatta noudattamaan. 

Jos tiedetään, mille koira on allerginen, ruokavalio on laajempi. Silloin tarvitsee keskittyä välttämään vain ruoka-aineallergiaa aiheuttavia ruokia. On kuitenkin täysin hyväksyttävää kokeilla vain ne ruoat, joita koiralle halutaan syöttää. Tavoitteena on hyvinvoiva ja oireeton koira, ja tämä tavoite täyttyy, vaikka ei tiedetäkään varmana mille kaikelle koira on allerginen. Mieltänsä voi muuttaa myös myöhemmin. Onkin yleistä, että jossain vaiheessa voidaan haluta joka tapauksessa tehdä muutoksia koiran ruokavalioon. Testauksia voidaan hyvin jatkaa siis pidemmänkin ajan kuluttua. 

Listaa tehdessä tulee muistaa, että esim. kana ja riisi voivat sopia koiralle puhtaina raaka-aineina, mutta teollinen ruoka, joka sisältää kanaa ja riisiä pääraaka-aineina aiheuttaa puolestaan oireita.  Tokikaan näin ei lähes aina ole, mutta tämä on mahdollista. Teollisesti valmistettu ruoka sisältää paljon muutakin kuin pääraaka-aineita. Tämän lisäksi teollisesti valmistetuista ruoista on löydetty myös sellaisiakin raaka-aineita, joita valmistusaineluettelossa ei ole mainittu (olen käsitellyt aihetta artikkelissa Miten valita oikea ruoka eliminaatiodieettiin -eri vaihtoehdot vertailussa). 

Mikä tahansa onkaan lähestymistapa ja missä tahansa vaiheessa kokeilut tehdään, ovat testauksen perusperiaatteet aina samat. 

 

Testauksen perusperiaatteet

  • Koiran tulee olla oireeton ennen jokaista testausjaksoa.
  • Jokainen raaka-aine/ruoka testataan yksitellen. Mikäli testataan useampaa samalla kertaa ja koira saa oireita, ei tiedetä, mistä oireet tulevat. 
  • Uutta ruokaa kokeillaan niin kauan, kun oireita tulee. Mikäli oireita ei ole tullut kahdessa viikossa, todetaan ruoka sopivaksi. 
  • Mikäli koiralle tulee oireita, kokeilu lopetetaan heti ja seuraavaa kokeilujaksoa ei voida aloittaa ennen kun koira on taas oireeton.
  • Uusia ruokia kokeiltaessa on pidettävä aina vähintään kahden viikon tauko kokeilujen välillä. Jos jokin ruoka-aine on aiheuttanut oireita, voidaan pelata varman päälle ja aloittaa uusi jakso esim. siinä vaiheessa, kun oireiden loppumisesta on kulunut kaksi viikkoa. 
Jaa

Tutustu myös seuraaviin artikkeleihin

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Käyttämällä tätä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Sulje