Home Koiran atopia Koiralla hiivaa, toistuvia iho-, tassu- tai korvaongelmia – taustalla epäsopiva ruoka, allergia vai atopia?

Koiralla hiivaa, toistuvia iho-, tassu- tai korvaongelmia – taustalla epäsopiva ruoka, allergia vai atopia?

by Sara
Koiran atopia

Koiran atopia Yksi tyypillisimmistä potilaista ihosairauksia hoitavan eläinlääkärin vastaanotolla on koira, joka kärsii yhdestä tai useammasta seuraavista ongelmista: hiiva- ja/tai bakteeritulehduksista, korvatulehduksista, tassutulehduksista, tassujen nuolemisesta, furunkuloosista, kutinasta, huulien ja silmien ympärysten iho-ongelmista tai ihon punoituksesta. Oireiden taustalla voi olla moni sairaus tai ongelma, mutta usein näin oireilevalla koiralla on jokin yliherkkyyssairaus. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä nämä yliherkkyyssairaudet ovat ja miten edetään, kun halutaan selvittää, mikä yliherkkyyssairaus oireita aiheuttaa.  

 

Atopia, ruoka-aineallergia vai molemmat?

Yllämainitun kaltaisia oireita aiheuttavat yliherkkyyssairaudet voidaan jakaa kolmeen eri sairauteen. Nämä ovat atooppinen dermatiitti, atopian kaltainen dermatiitti ja ruoka-aineallergia. Kun tässä artikkelissa puhutaan atopiasta, tarkoitetaan silloin atooppista dermatiittia ja atopian kaltaista dermatiittia kumpaakin. Koira saattaa sairastaa vain toista näistä sairauksista, eli joko atopiaa tai ruoka-aineallergiaa, tai koiralla voi olla myös molemmat sairaudet.  Atopia ja ruoka-aineallergia voivat kumpikin aiheuttaa täysin samanlaiset oireet. Oireiden perusteella ei pystytä sanomaan, kumpi sairaus koiralla on.

Vaikka oireet voivat olla täysin identtiset, hoidetaan atopiaa ja ruoka-aineallergiaa eri tavalla. Kaiken avain onkin oikea diagnoosi. Jos oikeaa diagnoosia ei löydetä, voiko koira myöskään saada oikeanlaista hoitoa? On lukemattomia ja lukemattomia koiria, joiden omistajat vuodesta toiseen etsivät sitä oikeaa ruokaa, mutta mikään ei tunnu ratkaisevan ongelmaa. Todellisuudessa koiran oireet eivät ole mitenkään riippuvaisia ruoasta tai ruoka on vain osavaikuttajana. Tällöin iänikuinen tiukka dieetti tai lukemattomien eri ruokien kokeilu on turhaa. On olemassa myös koiria, jotka ovat jatkuvalla lääkityksellä, vaikka yksinään oikea ruoka olisi riittävä hoito.

Käytännössä kaikki tämä tarkoittaa, että esimerkiksi kolmella eri koiralla saattaa olla täysin identtiset oireet, esimerkiksi korvaoireet ja tassujen nuoleminen. Ensimmäisellä koiralla oireiden syynä on ruoka-aineallergia, ja tällöin hoitona on oikea ruokavalio. Toisella oireiden syynä on atopia, ja tällöin hoitona on atopian ylläpitohoito/lääkitys. Kolmannella koiralla on oireiden taustalla ruoka-aineallergia ja atopia, jolloin hoitona on oikea ruokavalio sekä atopian ylläpitohoito/lääkitys. Kaikilla näillä kolmella koiralla on siis samat oireet, mutta oireiden taustalla on eri sairaudet. Jokaista tulee hoitaa eri tavalla, jotta lopputulos olisi hyvä.

Oikea diagnoosi onkin avain oikean hoidon löytämiseen. Tämä korostuu erityisesti niiden koirien kohdalla, joilla on sekä ruoka-aineallergia että atopia. Tällöin perinteinen atopian hoito ei tehoa toivotusti tai ollaan ihmeissään, kun selkeästi jollekin raaka-aineelle allerginen koira ei oikeasta ruokavaliosta huolimatta ole oireeton.  

 

Allergiaselvitys

Oikeaan diagnoosiin on mahdollista päästä, kun tehdään järjestelmällisesti etenevä allergiaselvitys. Pääsääntöisesti selvitys etenee seuraavan kaavan mukaisesti:  

1. Suljetaan pois muut mahdolliset vastaavia oireita aiheuttavat sairaudet.

2. Selvitetään, onko koiralla ruoka-aineallergia. Lue lisää ruoka-aineallergiasta artikkelista Onko koirallani ruoka-aineallergia? Oireet ja yleisemmät allergian aiheuttajat.

3. Tulosten arviointi ja jatkosuunnitelma

 

Koiran allergiatestit 

Usein kysytään, voiko selvitystyössä hieman oikaista tekemällä allergiatestejä. Vastaus on ei. Markkinoilla kyllä on useitakin testejä, jotka lupaavat selvittää, onko koira allerginen jollekin ruoalle tai ympäristön allergeenille. Näitä testejä ei kuitenkaan voida käyttää ruoka-aineallergian tai atopian diagnosoimiseen.

Ruoka-aineita testaavat testit ovat erityisen epäluotettavia. Tutkimuksissa on todettu, että terveet koirat voivat saada positiivisia tuloksia ja sairaat koirat voivat saada negatiivisia tuloksia. Eli koira, joka ei saa oireita kanasta, voi testien mukaan olla sille allerginen, ja taas koira, joka saa oireita kanasta, ei testin mukaan ole sille allerginen. Epäluotettavuudesta johtuen näitä testejä ei tule käyttää apuna, kun valitaan ruokia eliminaatiodieettiin.

Allergiatestejä ei tule käyttää myöskään atopian diagnosoimiseen. Tämä johtuu siitä, että atopiaa muistuttava dermatiitti (eli atopian toinen muoto) ei näy lainkaan allergiatesteissä. Ympäristöallergeeneja testaavissa testeissä on myös mahdollista tulla virhepositiivisia ja -negatiivisia tuloksia. Vaikka koira saisi positiivisen tuloksen, on kuitenkin vielä selvitettävä, onko koiralla atopian lisäksi myös ruoka-aineallergia.  

 

Milloin sitten allergiatestejä tehdään?

Ympäristön allergeeneja testaavia allergiatestejä tehdään silloin, kun koiralla on ensin diagnosoitu allergiaselvityksen avulla atopia (atooppinen dermatiitti) ja koiraa halutaan hoitaa siedättämällä. Ruoka-aineallergiaa testaavia testejä pidän huijauksena, eikä niille ole oikeasti mitään järkevää käyttöä.  

 

Lähteet:

Miller WH, Griffin CE, Campbell KL. Small Animal Dermatology. 7. p. Sauders Elsevier, Missouri 2013.

Noli C, Foster AP, Rosenkrantz W. Veterinary Allergy. 1. p. John Wiley & Sons, West Sussex 2014.

Mueller R, Olivry T. Critically appraised topic on adverse food reactions of companion animals (4): can we diagnose adverse food reactions in dogs and cats with in vivo or in vitro tests? BMC Veterinary Research 2017, 13:275.

Jaa

Tutustu myös seuraaviin artikkeleihin

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Käyttämällä tätä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Sulje