Home Koiran atopia Koiran atopia – lue tyypillisimmät oireet ja tee testi

Koiran atopia – lue tyypillisimmät oireet ja tee testi

by Sara
koiran atopia

koiran atopia

Atopia on yleinen koirilla esiintyvä ihosairaus. Se voi oireilla ja ilmetä monella eri tavalla yksilöstä riippuen. Yhdellä koiralla oireena voi olla vain kutina, toisella korvatulehdukset ja tassujen nuoleminen, kolmannella taas ihottuma mahan alla sekä silmien vuotaminen. Eri variaatioita on lukemattomia. Oireiden voimakkuus voi myös vaihdella yksilöiden välillä. Yhden koiran oireet voivat olla melkein huomaamattomat, kun taas toisen ovat erittäin vakavat, ja hoitamattomina ne aiheuttavat jatkuvaa kärsimystä ja kipua. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä atopia tarkoittaa ja minkälaisia oireita se voi koiralla aiheuttaa. Artikkelin lopusta löydät myös mallin, jonka avulla voit suuntaa antavasti arvioida, voisiko koirallasi olla atopia.

 

Mitä tarkoittaa koiran atopia?

Atopia-termiä käytetään, kun puhutaan sairauksista atooppinen dermatiitti ja atopian kaltainen dermatiitti. Atooppisessa dermatiitissa koira on allerginen useimmiten ympäristön allergeeneille, esimerkiksi puiden tai heinien siitepölyille, ympäristön homeille, varastopunkeille jne. Nämä allergiat on mahdollista todeta myös allergiatestien avulla. Atopian kaltainen dermatiitti on oireiltaan täysin identtinen sairaus atooppisen dermatiitin kanssa, mutta atopian kaltaisen dermatiitin kohdalla ei pysty sanomaan, mille koira on allerginen. Näiden kahden sairauden hoito on samanlainen yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Atopian kaltaista dermatiittia ei voida hoitaa siedätyshoidolla.

 

Koiran atopian oireet

Alla on listattu yleisimpiä oireita, joita tavataan atopiaa sairastavalla koiralla. Koiralla ei suinkaan tarvitse olla kaikkia listan oireita (eikä kirjoittajakaan ole ikinä tavannut koiraa, jolla kaikki oireet olisivat), vaan on mahdollista, että koiralla on niistä vain yksi. Listalla luetelluista oireista voi toki esiintyä myös useampia yhtä aikaa.

 

Kutina

Kutina on yleisin atopia oire. Kutinaa voi esiintyä myös ilman mitään muuta näkyvää oiretta.  Raapiminen ja nuoleminen ovat tyypillisiä kutinan ilmenemistapoja. Se voi oireilla myös kirputtamisena, puremisena, ravisteluna ja itsensä hankaamisena esim. mattoihin, seiniin tai ulkona maahan.

Ihon punoitus

Ihon punoitus voi olla kaikkea lievän ja voimakkaan välillä. Toisilla punoitus on pistemäistä ja toisilla sitä tavataan laajemmilla alueilla tai tietyille alueille rajoittuneena.

Hiivatulehduksia

Hiivan liikakasvu on yleistä atopiaa sairastavilla koirilla.

Bakteeritulehduksia

Bakteerien aiheuttamat tulehdukset ovat yleisiä atopiaa sairastavilla koirilla.

Korvatulehduksia

Hiivan ja bakteerien aiheuttamat korvatulehdukset ovat yleisiä atopiaa sairastavilla koirilla.

Korvatulehdus ennen kuin mitään muita oireita on havaittu

Korvatulehdus voi olla myös ensimmäinen oire atopiasta, eikä näillä koirilla ole siis mitään muita iho-ongelmia.

Tassujen oireilu

Etutassujen oireilu on yleisempää kuin takatassujen, mutta kumpaankin tavataan. Tyypillisimpiä oireita ovat punoittavat tassujen pohjat ja tassujen nuoleminen.

Furunkuloosi

Furunkuloosi tarkoittaa syvällä olevaa tulehdusta. Yleisimmin furunkuloosista puhutaan, kun tarkoitetaan tassuihin tulevia patteja.

Kainaloiden ihon oireilu

Mahan alusen ja nivusten ihon oireilu

Korvanlehtien ihon oireilu

Huulien ihon oireilu

Huulien kutinaa ja huulien ihon oireilua tavataan monella koiralla. Tämän alueen ongelmia voi olla minkä tahansa rotuisella koiralla, mutta niillä yksilöillä, joilla huuleen muodostuu poimu tai koira kuolaa runsaasti, oireet voivat olla voimakkaammat. Huulen reunaan voi kehittyä myös märkäinen ihotulehdus. Omistaja saattaa valitella, että koiran henki haisee pahalta, ja syynä voi suun ongelman sijaan olla huulipoimussa muhiva tulehdus.

Silmäluomien oireilu

Silmän ympäryksen ihon kutinaa, punoitusta, tulehduksia ja karvattomuutta tavataan atopiaa sairastavilla koirilla.

Muun pään alueen ihon oireilu

Huulien ja silmänympärysten lisäksi myös muualla pään alueen ihossa voidaan todeta oireita. Ongelmia voi olla lähes missä kohtaa vain, mutta tyypillisimpiä muita oireilevia paikkoja ovat ihopoimut ja alaleuan iho.

Sukupuolielinten ja pepun ympäryksen/hännän alusen oireilu

Peräaukon kutina ilmenee yleensä pepun hankaamisena maahan ja alueen nuolemisena. Nämä oireet voidaan sekoittaa helposti anaalirauhasten oireiluun.

Rinnan alueen ihon oireilu

Silmäoireet

Taipumus saada hot spotteja

Atopia altistaa koiraa saamaan pinnallisia ihotulehduksia eli hot spotteja. Nämä saattavat olla merkittävin ongelma joillekin koirille.

Sierainvuoto, liikahikoilu ja ihon runsas rasvoittuminen

Nämä ovat harvinaisempia oireita, mutta myös näitä tavataan atopiaa sairastavilla koirilla.

 

Koiran atopian diagnosointi

Atopia voidaan luotettavasti diagnosoida vain allergiaselvityksen avulla. Lue lisää allergiaselvityksestä artikkelista Koiralla hiivaa, toistuvia iho-, tassu- tai korvaongelmia – taustalla epäsopiva ruoka, allergia vai atopia? Allergiatestit eivät sovellu atopian diagnosoimiseen, ja tästäkin aiheesta voit lukea lisää edellä mainitusta artikkelissa.

 

On kuitenkin kehitetty testi, jonka perusteella voidaan karkeasti arvioida, voisiko koiran oireiden taustalla olla atopia. Mikäli testin viisi vaadittua kohtaa eivät täyty, voi koiralla siitä huolimatta olla atopia. Jos taas vaaditut viisi kohtaa täyttyvät, kasvaa atopian todennäköisyys.

 

Tee testi

Mikäli seuraavista kohdista viisi (5) täyttyy, niin testin herkkyys on 85%.

Testin herkkyys eli sensitiivisyys tarkoittaa testissä saatujen oikeiden positiivisten tulosten osuutta kaikista sairaista tutkittavista (joiden osalta tuloksen olisi pitänyt olla positiivinen) eli todennäköisyys, jolla sairas todetaan sairaaksi.

 

  1. Oireet ovat alkaneet alle 3-vuotiaana

  2. Sisäkoira

  3. Kortikosteroideihin vastaava kutina

  4. Krooniset tai uusiutuvat hiivatulehdukset

  5. Oireilevat etutassut (nuoleminen tai ihomuutokset, esimerkiksi lievä punoitus on oire)

  6. Oireilevat korvanlehdet

  7. Oireettomat korvanlehtien kärjet

  8. Oireeton selän iho (dorsolumbaalialue)

Jos 5/8 kriteeriä täyttyy, sensitiivisyys on 85% ja spesifisyys 79%.

 

HUOM! Testi on kehitetty koiran atopian diagnosoimiseen, mutta se ei pysty erottelemaan atoopikkoja ja ruoka-aineallergikkoja. Atopia ja ruoka-aineallergia voivat oireilla hyvin samalla tavalla. Onkin epäilty, että ruoka-aineallergia olisi vain yksi atopian muoto. Näitä kahta käsitellään kuitenkin erillisinä kirjoittamissani artikkeleissa, koska niiden hoito eroaa merkittävästi toisistaan.

 

Lähteet:

Miller WH, Griffin CE, Campbell KL. Small Animal Dermatology. 7. p. Sauders Elsevier, Missouri 2013.

Noli C, Foster AP, Rosenkrantz W. Veterinary Allergy. 1. p. John Wiley & Sons, West Sussex 2014.

Bizikova P, Santoro D, Marsella R, Nuttall T, Eisenschenk M, Pucheu-Haston C. Review: Clinical and histological manifestations of canine atopic dermatitis. Veterinary Dermatology 2015, 26:79-83.

Favrot C, Steffan J, Seewald W, Picco F. A prospective study on the clinical features of chronic canine atopic dermatitis and its diagnosis. Veterinary Dermatology 2010, 21:23-31.

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ltt03075

Jaa

Tutustu myös seuraaviin artikkeleihin

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Käyttämällä tätä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Sulje