Home Ruoka-aineallergia Onko koirallani ruoka-aineallergia? Oireet ja yleisemmät allergian aiheuttajat

Onko koirallani ruoka-aineallergia? Oireet ja yleisemmät allergian aiheuttajat

by Sara
ruoka-aineallergia.koira.ruoka-allergia

ruoka-aineallergia.koira.ruoka-allergia

Koiran omistaja saattaa miettiä, ovatko koiran oireet peräisin epäsopivasta ruoasta.  Ruoka-aineallergia voi aiheuttaa koiralle iho- ja ruoansulatuskanavan oireita tai vain toista näistä. Tässä kirjoituksessa keskityn iho-oireisiin, mutta listaan myös tyypillisimmät ruoansulatuskanavan oireet. Saat myös tietoa yleisimmin allergiaa aiheuttavista ruoista ja siitä, miten voidaan selvittää, onko koiralla ruoka-aineallergia vai ei.

 

Mille ruoille koira voi olla allerginen?

Koira voi olla allerginen lähes mille tahansa ruoalle. Koiranruoissa yleisimmin käytetyt raaka-aineet ovat myös eniten allergioita aiheuttavia. Eurooppalainen koira on todennäköisimmin allerginen naudalle, kanalle, vehnälle, lampaalle ja maitotuotteille. Vähän harvemmin allergiaa aiheuttavat sika, kala, soija, maissi, kananmuna ja riisi. Listoihin kannattaa kuitenkin suhtautua kriittisesti. Yksilöittäin allergiat voivat vaihdella paljon. Vaikka yleisimmin allergiaa aiheuttavat ruoat ovat edellä mainittuja, voi koira olla allerginen myös muille ruoka-aineille.

 

Ruoka-aineallergian oireet koiralla

Alle on listattu oireita, joita ruoka-aineallergiaa sairastavalla koiralla voi olla. Oireita voi olla vain yksi tai myös useampia.

 

Kutina

Raapiminen on kutinan yleisin oire. Koira voi raapia vain yhtä paikkaa, esimerkiksi korvaa tai kainaloa. Osa koirista taas kutisee kauttaaltaan. Nuoleminen on myös tyypillinen oire kutinasta. Tassut ja peräaukon ympärys ovat yleiset paikat, joita koirat nuolevat. Kutina voi oireilla myös kirputtamisena, puremisena ja itsensä hankaamisena mattoihin, seiniin tai ulkona maahan.

Hiiva- ja bakteeritulehdukset                                     

Ruoka-aineallergia altistaa hiiva- ja bakteeritulehduksille. Tulehduksia voi olla missä tahansa koiran kehossa, ja yksilöstä riippuen tulehdus voi olla useassa tai vain yhdessä paikassa. Esimerkiksi korvatulehdus voi olla ainoa oire epäsopivasta ruoasta. Korvatulehduksen lisäksi muita yleisiä tulehduksia ovat myös ihotulehdukset tassuissa, ihopoimuissa, pepun ympäristössä, kainaloissa ja nivusissa.

Muutokset iholla

Ruoka-aineallergia aiheuttaa myös ihomuutoksia. Osa muutoksista on suoraan koiran allergiasta johtuvia, ja osa seurausta tulehduksista ja ihon vaurioitumisesta.  Tyypillisiä muutoksia iholla ovat punoitus, näppylät, hilseilevät ja rupiset alueet, värin tummuminen, karvattomuus, ihon paksuuntuminen ja ”elefantti-iho”.

Ruoansulatuskanavan oireet

Osalla ruoka-aineallergiaa sairastavista koirista on myös ruoansulatuskanavan oireita iho-oireiden lisäksi. Näitä oireita ovat mm. ripulointi, oksentaminen, närästys, lisääntyneet ulostuskerrat (neljä tai enemmän ulostuskertoja vuorokaudessa), röyhtäily, ilmavaivat tai mahan murina. Ruohon syöminen voi olla myös yksi oire, mutta myös oireeton koira voi syödä ruohoa.

 

Mistä tietää, onko koiralla ruoka-aineallergia?

Oireiden perusteella ei voi tietää, onko koiralla ruoka-aineallergia. Atopia voi oireilla täysin samoin oirein kuin ruoka-aineallergia, mutta vaikka oireet atopiassa ja ruoka-aineallergiassa ovatkin samalaiset, hoito on kuitenkin erilainen. Oikean sairauden selvittäminen on tärkeää, jotta koiraa osataan hoitaa oikein. On myös mahdollista, että koira sairastaa sekä atopiaa että ruoka-aineallergiaa. Tällöin hoidossa tulee ottaa huomioon kumpikin sairaus.

Ruoka-aineallergia diagnosoidaan eliminaatiodieetin avulla. Mikään muu testi ei ole luotettava tämän sairauden toteamiseen. Verinäytteestä tutkittavat tai iholle tehtävät allergiatestit eivät ole luotettavia ruoka-aineallergian diagnosointiin, eikä niitä voida myöskään käyttää, kun etsitään sopivia ruokia ruokavalioon tai eliminaatiodieettiin.  Allergiatestien perusteella ei myöskään kannata sulkea ruokia pois ruokavaliosta.

Alla olevista artikkeleista löydät yksityiskohtaiset ohjeet eliminaatiodieetin toteutukseen.

 

 

Lähteet:

Miller WH, Griffin CE, Campbell KL. Small Animal Dermatology . 7. p. Sauders Elsevier, Missouri 2013.

Noli C, Foster AP, Rosenkrantz W. Veterinary Allergy. 1. p. John Wiley & Sons, West Sussex 2014.

Mueller, RS, Olivry T, Prélaud P. Critically appraised topic on adverse food reactions of companion animals (2): common food allergen sources in dogs and cats. BMC Veterinary Research 2016, 12:9

Griffin CE. Food Allergy and Diet Trials.European School for Advanced Veterinary Studies Dermatology 1 -kurssin oppimateriaali 2015

Jaa

Tutustu myös seuraaviin artikkeleihin

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Käyttämällä tätä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Sulje